tirsdag den 23. september 2008

Hudson Valley og Catskill Mountains

”Be not the slave of your own past. Plunge the sublime seas, dive deep and swim far, so you shall come back with self-respect, with new power, with an advanced experience that shall explain and overlook the old.”
Ralph Waldo Emerson tekst på nøglekortet til værelse 405 på Emerson Resort & Spa.

Endnu en dag i Hudson Valley-området, midtvejs mellem delstatshovedstaden Albany og The City – New York City. Dagen begyndte i den gamle bydel af Poughkeepsie. Vi skulle på en sightseeingtur langs Hudson-floden. Men en anderledes slags sightseeing. Langs floden skulle vi hverken køre, gå eller cykle, men transporteres af en Segway.

Segway-tur
En Segway PT (Personal Transporter) er en selvkørende, selv-balancerende transportenhed, der blev opfundet af Dean Kamen. Et to-hjulet elektrisk monster løbehjul, hvor hjulene ikke sidder efter hinanden, men overfor hinanden. Hvordan det kan lade sig gøre er mig en gåde. Segwayen balancerer helt af sig selv og udnytter brugerens bevægelser til at finde vej. Når jeg lænede mig frem, altså bare en smule vægtforskydning mod tæerne, så kørte den frem. Lagde jeg vægten på hælene kørte den baglæns og antydede jeg lidt siddestilling, så stoppede Segwayen. Utroligt, men sandt.



Efter en kort introduktion var vi klare til at køre på Segway.



En kort video fra vores Segway-tur.

Efter en noget speciel Segway sightseeing tur langs Hudson-floden tog vores chauffør Frank os med forbi nogle af de store paladser som New Yorker rigmænd byggede i 1800-tallet langs Hudson-floden. Folk med penge i The City tilbragte kun vinterne i byen, mens forår og efterår var de i Hudson Valley og sommeren blev tilbragt ved havet.

Franklin D. Roosevelt
Vanderbilt havde et kæmpe hus ved Hyde Park lige ved Hudson-floden og Franklin D. Roosevelt (FDR), Anden Verdenskrigs-præsidenten, var fra en rig familie som også havde et ”mansion” med tilhørende jordområde i Hyde Park. Roosevelt var USAs 32. præsident fra 1933 til 1945 og den eneste præsident som fik mere end to perioder. På grund af verdenssituationen fik FDR taget hul på sin 4. periode, men døde kort før Anden Verdenskrigs afslutning. Roosevelt kom til under depressionen i 1930’erne og opfandt begrebet ”de første 100 dage” for at amerikanerne kunne se, at han og regeringen tog fat om landets store problemer med det samme.

The Roosevelt mansion.

Franklin D. Roosevelt opfandt ideen med præsidenternes biblioteker. Det er ikke biblioteker i traditionel forstand, men er arkiver og museer, der samler dokumenter og genstande fra en præsident og dennes regeringsperiode. Siden har alle præsidenter ”fået” et Presidential Library. Der er ialt tolv, hvoraf John F. Kennedys ligger i Boston, Nixons i Yorba Linda ved Los Angeles, Jimmy Carters i Atlanta, George Bushs (den gamle) i Texas og Clintons i Little Rock Arkansas.

Hver dag kommer der forskere og graver i de mange ”skatte”. 17. mio. dokumenter, 15.000 bøger, 130.000 fotografier og 700 filmklip står til rådighed for forskningen i The Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum.

Catskill Mountains
Vi forlod området langs Huson-floden og tog op i bjergene. Vi skulle på cykel- og vandretur med Craig Apolito fra Catskill Outback Adventures. Craig har et fint lille sted i Big Indian, hvor han underviser i udendørsliv og giver folk mulighed for at teste deres mod og evner. Det blev til en fin tur på mountainsbikecykler ad biveje og jordveje.

Bagefter tog Craig os med på en kortere vandretur gennem skoven, langs bække og til nogle vandfald. Vi fornemmede det begyndende efterår. Skoven har endnu ikke iført sig sin efterårsdragt, men enkelte træer har taget forskud på glæderne. Vi kunne ane hvordan bjergen ville være klædt i gule og røde farver i oktober. Mens vi vandrede fortalte Craig om Catskill Mountains historie og geografi. Efter disse udfoldelser var det tid at finde et hotel.


Emerson Resort & Spa
Også denne nat skulle vi sove og valget var faldet på Emerson Resort & Spa i Catskill Mountains. Det nye Emerson åbnede i marts 2007 og er en oase af luksus i hjertet af bjergene kun få timer fra New York City. Overnatningsdelen på Emerson har en Inn med 26 luksus-suiter kun for voksne og The Lodge med 27 mere børnevenlige værelser.

De lokale fra New York holder meget af Emerson Resort & Spa. Eksempelvis boede Bill og Hillary (en tidl. præsident og en nuværende senator) nogle dage i august 2008 på Emerson. Med en overnatning på Emerson Resort & Spa, så er der dømt total forkælelse. Massage, hudpleje, vandbade, kroppen og manicure. The Spa tilbyder en holistisk wellness med mere end 40 forskellige behandlinger.

Emerson-komplekset består også af en Country Store og restauranten The Phoenix, hvor vi indtog en usammenlignelig middag med udsøgt venlig og charmerende servering.
Emerson Resort & Spa er stedet hvor det er muligt at finde sig selv efter en ”krævende” udendørsdag i Catskill Mountains.

Emerson Resort & Spa oser af ro og hygge og så dyrker stedet en af USA store forfattere Ralph Waldo Emerson (1803-1882). Emerson skrev i 1836 bogen ”Nature” og var sammen med Henry David Thoreau med til at inspirere og præge den amerikanske bevidsthed for bevarelse af naturen og oprettelse af nationalparker og statsparker for at beskytte unikke naturområder.


Udsnit af mit værelse på Emerson Resort & Spa.

Læs mere om dagens steder på
http://www.segwayofthehudsonvalley.com/ – Segway-tur langs Hudson-floden
http://www.fdrlibrary.amrist.edu/ - The Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum
http://www.catskilloutback.com/ - Catskill Outback Adventures
http://www.emersonresort.com/ – Emerson Resort & spa

Bestil din rejse til USA hos MyPlanet.

Ingen kommentarer: